Maskinmestrenes Forening og Den Danske Vedligeholdsforening planlægger en erhvervspolitisk analyse af vedligeholdet i danske virksomheder i 2019.

Maskinmestrenes Forening (MMF) og Den Danske Vedligeholdsforening (DDV) er gået sammen om at udarbejde en erhvervspolitisk analyse, som grundigt skal beskrive udfordringerne ved at bedrive godt vedligehold på virksomhederne, hvilke gevinster virksomhederne kan opnå, og ikke mindst hvilke kvalifikationer der i 2019 og fremover kræves af de medarbejdere, som har ansvar for vedligeholdsopgaverne.
»Vi forventer, at industrien er meget interesserede i at få en bedre viden om værdien af deres vedligehold. Vi har mange medlemmer, som hver dag arbejder med netop disse opgaver, og mange af dem oplever, at det kan være svært at overbevise deres ledelse om værdien af deres arbejde, der ofte anskues som en udgift. Men hvis man griber opgaven med vedligehold rigtigt an, kan det faktisk være en stor gevinst for virksomhederne,« siger Allan Pedersen, formand for DDV.
Han suppleres af samarbejdspartneren Maskinmestrenes Forening:
»Mange maskinmestre arbejder med vedligehold og optimering. Det er faktisk en af vores kernekompetencer og har været det langt tilbage, så vi har en stor interesse i at få området nærmere undersøgt, så vi bedre kan udpege både udfordringerne, men også de værdier og gevinster, som virksomhederne kan høste, hvis de griber opgaven rigtigt an. Vi er også meget interesserede i kravene til fremtidens kvalifikationer, når det gælder vedligehold i en stadig mere digital verden,« siger Jan Rose Andresen, formand for Maskinmestrenes Forening.

Øget digitalisering og automation
Udgangspunktet for analysen er, at der foregår en betydelig udvikling inden for produktion, anlæg og maskindrift, og tilsvarende er vedligeholdet såvel som de vedligeholdsansvarliges roller under forandring. Med de seneste års drejning mod Industri 4.0 og øget digitalisering og automatisering er det forventeligt, at virksomhederne ændrer behov for og ressourceallokering til vedligeholdet.
Disse forhold skal nu analyseres mere indgående for helt overordnet at bidrage til en øget produktivitet og indtjening for dansk erhvervsliv. Der er for danske virksomheder – og dermed hele det danske samfund - et betydeligt økonomisk potentiale i korrekt vedligehold. På grund af øget oppetid af anlæggene og dermed produktionsforbedring vil korrekt vedligehold være direkte målbart på bundlinjen.
Derfor vil vi i de kommende år se en ændring i behovet for vedligehold som følge af omstilling til automatiseret produktion. Produktionsanlæggene kommer med en øget automation til at indtage en central rolle for virksomhedernes indtjening, og kravene til oppetid vil stige. Mange virksomheder vil samtidig omstille sig til en mere agil produktion, mindre serier og mere individuel tilpasning.
Dette kræver nye former for vedligehold og ændrede kompetencebehov, eksempelvis dataanalyse. Den erhvervspolitiske analyse skal skabe dokumentation til brug for best practice, produktionsoptimering, kompetenceudvikling og innovation på danske virksomheder. Herunder anbefales det, at analysen også omfatter administrative rutiner, ledelseskultur og økonomisk forståelse.
Arbejdet med den erhvervspolitiske analyse ventes igangsat i løbet af efteråret 2019.