DTU sparer 1,5 GWh årligt med pudeisolering

En isolering af DTU’s varmecentraler giver en årlig besparelse på 1,5 GWh. Investeringen er tilbagebetalt på 33 måneder og har skåret to procent af det samlede energiforbrug på DTU.

Der er store økonomiske og energimæssige besparelser at hente ved isolering af rør, flanger, ventiler og pumper. Det viser erfaringerne fra DTU, som har fået isoleret sine varmeinstallationer på flere end 100 decentrale varmecentraler. Fra 2014-2015 blev der monteret cirka 2.300 ISOCARE-puder på samtlige DTU’s varmecentraler, og det er beregnet til at give en besparelse på 1,5 GWh årligt.
DTU’s varmeforsyning sker med fjernvarme, som fra en stor primær varmecentral fordeles ud til flere end 100 decentrale varmecentraler.
»DTU’s campus er en slags by, hvor hvert institut har sine egne bygninger, og de har også hver deres lokale varmecentral, så vi har flere kilometer rørføring og mange installationer rundt om på campus, som skal inddrages, når vi går i gang med energioptimeringsprojekter,« fortæller Tommy Kristiansen, maskinmester, DTU Campus Service.
Da Tommy Kristiansen blev ansat på DTU, var det med en bunden opgave om at finde energibesparelser. DTU har en bæredygtighedspolitik, som er retningsgivende for arbejdet med at reducere universitetets klima- og miljøbelastning.
»Da jeg besøgte vores varmecentraler, blev det hurtigt klart, at der var et potentiale, fordi de var gamle og ikke isolerede efter nutidens standard. I nogle af bygningerne er anlæggene helt tilbage fra 1960erne, da de første dele af DTU i Lyngby blev bygget, og her var det oplagt at anvende en eller anden form for isolering for at reducere varmetabet,« siger Tommy Kristiansen, som i 15 år har arbejdet med energibesparelser og driftsoptimering på flere forskellige virksomheder.

Kortest tilbagebetaling
Han kunne se, at de lokale varmecentraler på DTU havde pumper, flanger, rør og ventiler, som ikke var isoleret tilstrækkeligt.
»Det var oplagt, at der skulle findes en løsning, hvor vi fik en bedre isolering alle de steder, hvor der skete et stort varmetab fra installationerne. Vi indhentede flere tilbud, heriblandt fra Steffca. Deres ISOCARE-løsning viste sig at give den største besparelse og den korteste tilbagebetalingstid, og det blev afgørende for vores valg af leverandør,« siger Tommy Kristiansen.
Tilbuddet på en løsning blev baseret på en enkelt varmecentral. Herfra beregnede man så det samlede potentiale ved en isolering af alle DTU’s lokale varmecentraler.
»Vi fik en beregning fra Steffca, som vi så kunne gange op til besparelsespotentialet ved en ISOCARE-løsning på alle vores varmecentraler. Den beregning blev brugt til at indgå en aftale med HMN, som har købt vores energibesparelser og på den måde har været en vigtig del af økonomien i projektet,« siger Tommy Kristiansen.

Læs mere om besparelserne på DTU i Optimering nr. 1, 2017 – www.optimering.nu

Share this post