Tilstandsbaseret vedligehold med smartsensor

Med ny digital smartsensor ved du altid, hvordan din maskine performer, og har de nødvendige data til at kunne udføre tilstandsbaseret vedligehold.

Ligesom du tjekker dine egne data på Garmin eller Vivofit efter løbe- eller cykelturen, er det nu muligt at holde øje med din motors performance via ABB’s nye smartsensor, der netop er kommet på markedet. På din smartphone tjekker du hurtigt og nemt, om motoren yder optimalt, hvordan tallene ser ud over tid, og hvordan den præsterer sammenlignet med andre motorer af samme modeltype. Den fulde, digitale integration er nu tilgængelig for industri og forsyningsselskaber.

Smartsensoren er beregnet til roterende maskiner og pumpeteknologier, hvor den blandt andet måler vibrationer med et accelerometer og temperatur med en sensor. Dataene lagres i en cloud-løsning, som tilgås via myABB, på din smartphone eller tablet. Her kan data på den pågældende motor indtastes, uanset om det er en ABB-motor eller et andet fabrikat, og herefter er det muligt at opbygge sin egen oversigt, produktion og hierarkier. Sensoren giver således det statistiske grundlag til at udføre tilstandsbaseret vedligehold.

»I dag er det ikke et spørgsmål, om du vil sikre dine data, men hvordan du vil gøre det. Her tilbyder ABB en cloud-løsning, som har lave omkostninger på grund af den omfattende digitalisering, som der er sket de senere par år. Tidligere var tilstandsbaseret vedligehold bekostelig på grund af sensorteknologien og integrationen til SRO-systemer, men digitaliseringen giver nogle helt andre muligheder i dag,« fortæller Rasmus K. Stenderup, salgschef, ABB Service.

Nem installation
Smartsensoren er designet til lave installationsomkostninger og kræver heller ikke programmeringstimer. Den er nemlig lavet til at være plug-n-play og fæstnes nemt i køleribberne i motoren, hvorefter overvågningen kan begynde.
»Installationen er nem, fordi du ikke skal lave fortrådning. Det er sådan set bare en løs sensor, du kan sætte fast på maskinen,« fortæller Rasmus K. Stenderup.
Smartsensoren giver også den fordel, at man kan benchmarke sine motor- og pumpedata med sin viden om egen installation. Samtidig bidrager alle, som benytter smartsensorer, til at opbygge en datapool og derved bidrage med viden. Denne statistiske tilgang øger og udvikler viden om tilstandsbaseret vedligehold.
»Det statistiske grundlag bliver bedre for hver motor eller pumper, der bliver lagt op i clouden. Så på den måde er alle med til at bidrage til en fælles viden,« understreger Rasmus K. Stenderup.

Share this post