Horsens Bioenergi minimerer dyr nedetid

En vedligeholdsaftale med Grundfos giver Horsens Bioenergi høj driftssikkerhed på sine pumper, som er helt centrale for den daglige drift.

Horsens Bioenergi består af et biogasanlæg og to gasopgraderingsanlæg, hvor det nyeste, et såkaldt aminanlæg, blev taget i brug i januar 2016.
»I aminanlægget bruger vi rigtig mange Grundfos-pumper i opgraderingsfasen. Og lige så snart der er en pumpe, der står stille, står opgraderingen af gas stille, og så kan vi ikke sende gassen ud på DONG’s net, men er nødt til at brænde den af. Derfor skal de pumper køre – altid,« fortæller Henrik Bie, der er driftsleder hos Horsens Bioenergi.
Anlægget har været udstyret med Grundfos-pumper, siden det blev sat i drift i 2014, men i starten var der ikke indgået en vedligeholdsaftale med Grundfos.
»Oprindeligt var anlægget kun bygget til at producere det halve af, hvad det gør nu. Men det er nu blevet udvidet i flere etaper, og vi kan ikke forsvare nedetid med den produktion, der er i dag. Det er ganske enkelt alt, alt for dyrt”,« fortæller Henrik Bie.

En aftale, der dækker det hele
Pumpeparken hos Horsens Bioenergi består hovedsageligt af CR-pumper og TP-pumper, men der er også flere TP- og TPE-pumper på varmesystemet. Vedligeholdelsesaftalen gælder alle pumper.
»En gang om året gennemgår vi hele pumpeparken hos Horsens Bioenergi. Der ser vi bl.a. på virkningsgrad og strømforbrug for den enkelte pumpe. Efterfølgende får Horsens Bioenergi en tilstandsrapport, hvor vi kommer med anbefalinger til eventuelle udskiftninger. Det kan fx være, hvis en pumpe ikke kan holde længere, eller hvis vi har en løsning, der er mere energieffektiv. Horsens Bioenergi har en produktionsproces med meget aggressive medier, så pumperne slides hurtigere end i så mange andre installationer. Men alle servicebesøg er naturligvis ganske uforpligtende,” forklarer Thomas Kvistgaard Krarup, der er salgsingeniør i serviceafdelingen hos Grundfos, og som har været med til at lave aftalen med Horsens Bioenergi.

Det handler om driftssikkerhed
Aftalen med Grundfos vidner om, at Horsens Bioenergi prioriterer driftssikkerheden meget højt. Ud over vedligeholdsaftalen ligger virksomheden nu også selv inde med reservepumper til alle pumper – også cirkulationspumperne – samt reservedele som akseltætninger, motorer og pumpestammer.
»Det har vi valgt, fordi vi ved, hvor afhængige vi er af, at pumperne fungerer. Vi skal kunne skifte pumper og reservedele med det samme, og derfor har vi vores eget lager. Tabet er for stort ved nedetid,« siger Henrik Bie.
Vedligeholdsaftalen er indgået direkte med Grundfos.
»Vi skal kunne få lavet pumperne af en Grundfos-ekspert, uanset hvilken tid på døgnet det er, og uanset om det er hverdag eller helligdag. Derfor har vi indgået en aftale direkte med Grundfos. Det skal bare laves,« siger Henrik Bie.

Økonomi og tryghed
Når Grundfos indgår en vedligeholdsaftale med en kunde, får kunden mere end blot en årlig gennemgang af pumpeparken.
»Det vigtigste ved aftalen er nemlig, at færre driftsstop giver virksomheden en økonomisk gevinst samt trygheden ved at vide, at risikoen for nedbrud er minimeret. Og så giver det mindre stress for medarbejdere og ledelse,« fortæller Thomas Kvistgaard Krarup.

Share this post