Se de usynlige vibrationer

Ny video-teknologi kan afsløre vibrationer, som det blotte øje ikke kan se. Teknologien viser præcist uønskede bevægelser og vibrationer og kan dermed forebygge nedslidning og nedbrud.

For det menneskelige øje er der ingen bevægelse at spore, men en ny videoteknologi kan afsløre og dokumentere skadelige og nedslidende vibrationer i anlæg og komponenter.
Tal og kurver fra vibrationsmålinger er gode som dokumentation for, at der er problematiske og uønskede vibrationer i et anlæg. Men hvis man vil se selve vibrationerne og det mere præcise sted, hvor de finder sted, er video et oplagt redskab. Takket være en ny amerikansk udviklet teknologi er det nu muligt at få syn for sagn, når det gælder ellers usynlige vibrationer.
Teknologien er netop introduceret i Danmark af Uhre & Nybæk, som er specialister i vibrationsmålinger. De tilbyder hermed deres kunder den nye videoteknologi kaldet IRIS M, som er udviklet af RDI Technologies.
Teknologien bag IRIS M hedder Motion Amplification™ - bevægelses-forstærkning - som er en algoritme, der omdanner videopixels til bevægelsessensorer. Hvad det blotte øje ikke kan se, bliver nu synligt på videooptagelsen, som foregår med 130 billeder per sekund, men kan gå helt op til 1.300 billeder per sekund.
»Vi har nogle gange kunder, som har brug for at kunne se vibrationerne med deres egne øjne for at blive overbevist om, at der er et problem og for at få viden om, hvor problemet mere præcist er lokaliseret. Her ser vi IRIS M som en virkelig nyskabelse på markedet – både når det gælder vedligehold, men også test af nyt udstyr, inden det leveres til kunderne,« siger Søren Uhre.

Ny teknologi fra USA
Uhre & Nybæk har selv været i USA for at hente den nye videoteknologi.
»Vi tog til en branchemesse i USA for at finde en bedre version af simuleringsteknologien ODS, Operating Deflection Shape, men i stedet fik vi kontakt til RDI Technologies, som har udviklet den nye videoteknologi, og hvis slogan er ”Seeing is Believing”,« fortæller Søren Uhre.
Anvendelsesmulighederne for den nye teknologi er alsidige, mener han. IRIS M kan bruges på alt fra broer og bygninger til roterende komponenter som motorer og gear.
»Teknologien kan bruges til store anlæg som for eksempel en bro, hvor man kan foretage optagelser på lang afstand. Omvendt kan man også zoome helt ind på mindre komponenter som gear, pumper og motorer,« siger han videre.
Teknologien er oplagt til kvalitetskontrol af maskiner, inden producenten sender en ny maskine til kunden. Eller et eksisterende rørsystem som skal kobles til en ny pumpe, hvor der er risici for at sammenkoblingen sker på en måde, så der opstår vibrationer i anlægget. Højspændingskabler som det er for farligt at have direkte kontakt med, kan filmes på sikker afstand. Når man har identificeret problemet, kan man zoome ind og få endnu bedre viden om problemets omfang.

Medlemmer af DDV kan møde Uhre & Nybæk på DDV’s event 9. maj i Horsens – med temaet ”Er vedligeholdet klar til fremtiden?”. Uhre & Nybæk er blandt sponsorerne for denne DDV-event.

Share this post