Robotics og kunstig intelligens vil revolutionere dansk erhvervsliv

Danske erhvervsledere vurderer, at robotics og kunstig intelligens vil revolutionere dansk erhvervsliv. En af konsekvenserne bliver, at menneskelig arbejdskraft flyttes fra administration til udviklingsopgaver.

Pulsmålingen ”Danmark i vækst – erhvervslivets input” viser, at næsten halvdelen (45 %) af de adspurgte erhvervsledere peger på robotics som værende den teknologi, der vil udvikle sig til at blive mest revolutionerende for dansk erhvervsliv.

Dernæst peger de på kunstig intelligens (AI), som en ud af fem vurderer bliver mest revolutionerende, og en fjerdedel (24 %) af de større virksomheder forventer at have indarbejdet AI i deres forretning i løbet af de næste tre til fem år. Det er dog langt fra alle, der er klar til den digitale revolution. Undersøgelsen viser, at hele 21 % aldrig har hørt om AI, mens hele 26 % har hørt om det, men mangler viden om, hvordan de kan anvende det i deres virksomhed.

Det viser en ny pulsmåling fra PwC med svar fra flere end 600 danske erhvervsledere.

 

Nye menneskelige arbejdsopgaver

Undersøgelsen viser også, at 6 ud af 10 af de store virksomheder forventer, at flere funktioner og roller i deres virksomhed bliver delvist erstattet eller helt udgår inden for de næste tre til fem år pga. den digitale og teknologiske udvikling. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at virksomhederne vil få færre medarbejdere. Således forventer mange af de store virksomheder, at de vil ansætte flere, idet de regner med, at den digitale udvikling vil drive vækst i deres virksomhed.

Hele 63 % af de største virksomheder forventer ifølge undersøgelsen, at den teknologiske og digitale udvikling vil medføre, at roller og funktioner bliver delvist erstattet eller helt udgår, mens det samme gælder for 39 % af de mellemstore og 15 % af de mindste virksomheder.

»Undersøgelsen bekræfter, at digitaliseringen og industri 4.0 har en væsentlig indflydelse på virksomhederne. Det er dog positivt at se, at virksomhederne har en tro på sig selv og ser en mulighed i, at teknologien og de digitale løsninger rent faktisk kan frigøre arbejdskraft, som de kan udnytte på anden vis – fx væk fra administration og rutinearbejde og over mod de opgaver, hvor der skabes ekstra værdi for virksomheden og udvikling af deres forretning, og at de kan anvende disse muligheder til at øge antallet af ansatte,« siger Lars Baungaard, direktør og markedsleder i PwC.

Kilde: PWC.dk

Share this post