Overskudsvarme kan dække mindst 12 procent af fjernvarmen

I dag kommer tre procent af fjernvarmen fra industriens overskudsvarme. En ny opgørelse fra Dansk Fjernvarme viser, at overskudsvarmen – med et nyt afgiftssystem - kan udgøre mere end 12 procent.

Varmepumper vil kunne være med til at øge andelen af overskudsvarme i fjernvarmen betydeligt. Men her står – indtil videre - overskudsvarmeafgift, elafgift og en provenubetaling fra salget af overskudsvarmen i vejen. Ifølge Dansk Fjernvarme er potentialet, at mindst 12 procent af fjernvarmen kan komme fra industriel overskudsvarme.

»Det er meget svært at få øje på den samfundsmæssige gevinst ved, at virksomhederne i industrien har bedre forretning i at lade overskudsvarmen fise ud til fuglene end i at sende den ud i stuerne. Men det er nu en gang sådan, at afgiftssystemet er skruet sammen, selvom alle kan se, at det ikke giver mening,« siger John Tang, chefkonsulent hos Dansk Fjernvarme.

Hvis et fjernvarmeselskab vælger at investere i en varmepumpe, der kan løfte temperaturen fra fx et omkringliggende havnebassin, slipper selskabet for at betale overskudsvarmeafgift. Vælger det derimod at udnytte den overskudsvarme, nabovirksomheden producerer, lægges der afgift på.

 

Datacentre har stort potentiale

For eksempel vil overskudsvarmen fra Apples og Facebooks kommende datacentre i henholdsvis Viborg og Odense kunne opvarme flere end 35.000 danske husstande.

»De kommende datacentre rummer et enormt potentiale. Den overskudsvarme, der kommer fra de mange servere, har stor værdi for de danske fjernvarmeforbrugere. Derfor er der også grund til at se frem mod, at regeringen snart vil offentliggøre den kommende afgiftsanalyse om netop overskudsvarme. Her bør vi få et godt afsæt for at justere afgiftsreglerne, så vi sikrer en effektiv udnyttelse af den energi, der allerede produceres,« siger John Tang.

Ifølge regeringen bliver den kommende afgiftsanalyse om overskudsvarme præsenteret senere i denne måned.

»Der har nok en gang i tidernes morgen været en mening med at indføre de mange forskellige afgifter. Men det må også stå klart, at det nu er på tide med en sanering af denne afgiftsjungle, der alene har til formål at sikre indtægter i statskassen,« siger John Tang.

Share this post