Manglende vedligehold skyld i lækage på raffinaderi

En alvorlig brint-lækage på Mongstad-raffinaderiet i Norge kan hænge sammen med, at Statoil halverede vedligeholdsbudgettet nogle år før.

En brintlækage på det norske Mongstad-raffinaderi kunne i 2016 have kostet menneskeliv. Men måske kunne lækagen være undgået, hvis vedligeholdsbudgettet ikke var blevet halveret nogle år før. I 2011 og 2012 blev budgettet til vedligeholdsopgaver således halveret på Statoils raffinaderi Mongstad nordvest for Bergen.

25. oktober 2016 udløste et røreftersyn en brint-lækage. Under en inspektion afgav en gasdetektor en alarm. Da man forsøgte at lukke den pågældende ventil, opstod en lækage i rørmuffen. Alle medarbejdere blev evakueret fra raffinaderiet. En efterfølgende undersøgelse udpeger årsagen til lækagen som udvendig korrosion.

To personer befandt sig i umiddelbar nærhed af lækagen, og Statoil har indrømmet, at menneskeliv kunne være gået tabt, og desuden at der havde været en forkert prioritering af vedligehold, og at det var udtryk for utilstrækkelig risikoforståelse.

Allerede i 2011 viste en teknisk gennemgang, at der var omfattende udvendig korrosion: På 52 ud af 84 inspicerede rør blev påvist skadet malingsbelægning og overfladekorrosion.

Alligevel valgte Statoil at reducere vedligeholdsbudgettet fra 160 mio. norske kr. til 105 mio. norske kr. Og i første kvartal af 2012 blev budgettet yderligere reduceret til 82,5 mio. norske kr.

Eldar Sætre - nuværende CEO for Statoil - var den øverste ansvarlige for olieraffinaderiet, da besparelserne blev foretaget. Sætre var koncerndirektør med ansvar for Mongstad frem til efteråret 2014, hvor han blev Statoils koncernchef.

"Granskningsrapporten viser, at korrosionsudfordringen blev undervurderet, og risikoen blev fejlvurderet. Eldar Sætre tager ansvaret for de vurderinger, som blev gjort i det forretningsområde, han var leder for, på samme måde, som han tager ansvar for risikovurderingen i koncernen i dag," skriver Statoil i en mail til Dagens Næringsliv.

Statoil har nu også meddelt, at man over de næste to år vil intensivere vedligeholdsprogrammet for Mongstad-anlægget.

Kilder: Dagens Næringsliv, EnergiWatch.

Share this post