Energiforbrug under lup hos Xellia Pharmaceuticals

På knap to år har Xellia sparet energi svarende til forbruget i 550 husstande. Der er identificeret 50 og gennemført flere end 10 energispareprojekter. Besparelsen er på to millioner kWh.

Medicinal- og biotekbranchen bruger meget energi. Men der er potentiale for markante energibesparelser. Det har flere af branchens giganter, eksempelvis Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen, allerede høstet frugterne af. Gennem samarbejde med DONG Energy har de reduceret deres årlige energiudgifter med trecifrede millionbeløb. Selv om man ikke er blandt de største i branchen, giver det alligevel rigtig god mening at gå sit energiforbrug efter i sømmene.
At holde øje med energiforbruget er vigtigt, både ud fra et økonomisk rationale og ud fra en ambition om at agere samfundsmæssigt ansvarligt. At de to ting kan gå hånd i hånd har man bevist i den danske gren af medicinalvirksomheden Xellia. Her har man siden efteråret 2015 haft styrket fokus på at omlægge sit energiforbrug, så klimaet bliver sparet for unødvendig CO2-udledning, og så udgifterne til energi bliver holdt i skak.
»Vi stræber altid efter at øge vores ansvarlighed og udvikle os i en bæredygtig retning. Finansielle mål og socialt ansvar skal gå hånd i hånd,« fortæller Jesper Skærbæk, Environment, Health and Safety Manager hos Xellia.
Xellia har en mangeårig tradition for et meget højt sikkerhedsniveau i forskning, udvikling og levering af medicin.
»På samme måde er miljømæssig ansvarlighed vigtig for vores drift. Derfor har det været naturligt at se på energiforbruget for på denne måde at minimere påvirkningen af miljøet,« siger Jesper Skærbæk uddybende.

Fra ledelse til ildsjæle
Indsatsen for at spare på energi hos Xellia er dermed forankret på højt strategisk niveau. Arbejdet med at realisere ambitionerne og strategien bliver båret ud i livet af nogle af virksomhedens ildsjæle. Sådan er det ofte, fortæller markedsdirektør Niklas Ahlefeldt-Laurvig, DONG Energy.
»Vi samarbejder med mange af Danmarks største virksomheder, og vi ser igen og igen, at ansvarlighed og energibesparelser skal integreres i måden at drive forretning på. Det er sådan man opnår effekt og får ny drivkraft til vækst. Dette starter hos ledelsen, som så er afhængig af, at der er en kultur, der stimulerer passionerede medarbejdere til at realisere ambitionerne«.
Hos Xellia er Rasmus Friche ansat til at lede energioptimeringsprogrammet, der satte fart på energispareindsatsen. I løbet af knap to år har han sammen med kolleger og energirådgivere fra DONG Energy identificeret 50 og gennemført flere end 10 energispareprojekter. Det har betydet, at Xellias danske lokation i dag bruger knap to millioner kWh mindre end i 2015. Det svarer til det årlige forbrug i cirka 550 villaer.

Læs mere om energibesparelserne hos Xellia i Optimering nr. 1, 2017 – www.optimering.nu

Share this post